TASAM çalışma alanları dış politikada Kıtasal bazda Afrika, Asya, Avrupa, Latin Amerika ve Karayipler ile Kuzey Amerika; Bölgesel bazda Balkanlar, Orta Doğu, Akdeniz ve Karadeniz - Kafkas; Kimliksel bazda Türk Dünyası ve İslam Dünyası iken Ulusal bazda ise Türkiye’dir.
Savaşlar çoğunlukla belirli bir devletin ya da ortak çıkarlara sahip bir grup devletin politikalarının sonucu olarak ortaya çıkmıştır. Balkan Savaşları da bu duruma bir istisna değildir. Haziran 1878 yılında imzalanan Berlin Anlaşması akabinde Balkanlardaki ulusların ana sorunu milli birleşme ya da ..
Balkanlar, Avrupa Birliği ile tam üyelik müzakere sürecini devam ettirmekte olan Türkiye için de çok önemli bir bölgedir. Balkanlar'ı Türkiye için önemli kılan neden, Türkiye'nin coğrafi olarak bir Balkan ülkesi olması değildir sadece. Bunun yanında Türkiye'nin Balkan ülkeleri ve milletleri ile çok ..
Avrupa Güvenlik ve Savunma Politikası (AGSP) nedir? Avrupa Birliği'nin güvenlik ve savunma konularındaki hedefleri neler? Son beş yıl içinde neler gerçekleştirildi? 25 üye ülkenin Avrupa'nın gelecekteki savunması hakkındaki farklı öncelikleri neler? NATO ve Amerika ile ilişkiler nasıl geliştirilmeli..
Bu kitap, Türk Asya Stratejik Araştırmalar Merkezi TASAM tarafından 21-22 Nisan 2016 tarihinde, SİVİL GLOBAL 2016 Programı ve Zirvesi çerçevesinde İstanbul’da icra edilen bir dizi etkinlik kapsamında “Ekonomi, Enerji ve Güvenlik; Yeni Fırsatlar” ana teması ile kendisine yer bulan Uluslararası Akdeni..
Irak'ın gelecekte nasıl bir siyasi, hukuki, ekonomik ve askeri yapıya kavuşacağı ile ilgili belirsizlikler, beklenmeyen olayların ortaya çıkması olasılığı kadar, sorun kaynaklarının nasıl gelişeceğinin bilinmezliğinden doğmaktadır. Irak'ın Türkiye, komşu ülkeler ve küresel güvenlik açısından taşıdığ..
“Mustafa Kemal (Atatürk) Paşa; Afganistan’a bir subay heyetinin gönderilmesine yönelik Mareşal Fevzi (Çakmak) Paşa’ya verdiği yazılı talimatta;1. Güçlü bir Afgan Ordusu oluşturmak için değerli subaylardan oluşan bir heyet seçilmesini,2. Giden subayların maaşlarının Türkiye tarafından ödenmesini, Tür..
ÖNSÖZ Yazısından;
“… Ekonomistlerin son
değerlendirmelerine göre; pandemiye bağlı olarak küresel ekonominin 5,5 trilyon
dolar civarı darbe alacağı tahmin edilmektedir.
Türev piyasalardaki kayıp
onlarca trilyon doları bulmuş, istihdam kaybı riski taşıyan kişi sayısı 1
milyara yaklaşmıştır...
“1990’lı yıllarda yaşanan çatışma ortamının ardından Balkanların barış ve huzura kavuşması kolay olmamıştır. Yaşanan sorunların etkilerinin uzun süre devam etmesine karşın ülkeler ve toplumlar arasında siyasal-toplumsal alan paylaşımı yoluna gidilmiştir.Avrupa Birliği, Balkanlar’daki sorunlar karşın..
Balkanlar, Asya ile Avrupa arasında bir köprüdür. Aynı zamanda Balkanlar, kültür, din, etnik ve jeo-politik açıdan büyük bir öneme sahiptir. Bölge, komşuluk yanında, dünyadaki en büyük Müslüman-Türk azınlığa sahip olması açısından da Türkiye için ayrı bir değerdedir.Bulgaristan merkezli, “Balkanlard..
11 Eylül sonrası teröre karşı küresel savaş döneminde Ortadoğu siyaseti denilince en fazla gündeme gelen ülkelerden biri Suriye’dir. Hem bölge siyaseti, hem de uluslararası sistem ile ilişkileri Suriye için aslında çokta olumlu olmayan bu gözler önünde olma durumunu dayatmaktadır. Bu kadar fazla ilg..
11 Eylül terör saldırıları sonrasında ABD'nin uyguladığı yeni Dış Politika ve Güvenlik Stratejisi; Büyük Ortadoğu'da meydana gelen gelişmeleri, NATO'nun genişlemesi ve değişimi ile dış politika gündeminin en önemli konularından biri olan “Büyük Ortadoğu Projesi”ni ele almaktadır. ABD'nin 16.03.2006 ..
With the end of the Cold War in the 1990s, many countries around the world entered a period of change and transformation. Yet, for the formation of a similar atmosphere, Middle Eastern countries have waited for the second decade of the 21st Century. The main reason for this delay has been the ..